Specific local

Țara Colibelor e un proiect în comuna Râul Sadului, județul Sibiu. Zona montană din Munții Cindrel cuprinsă între 900 și 1.400 de metri altitudine este locul de pășune și fâneață a celor de aici. Acest perimetru adăpostește, prin colibe, ciobanii cu turmele lor de oi. Ei petrec, în și în jurul colibelor, perioada dintre Paște și iunie, precum și din septembrie până în februarie. În miez de vară, din iunie până la sfârșitul lunii august, când turmele sunt la stânele din Munții Lotrului, pajiștile din jurul colibelor de fân sunt cosite. De regulă manual, din cauza pantei foarte abrupte, fânul produs fiind de cea mai înaltă calitate nutrițională în acest ciclu.

Prin acest proiect ne-am propus să renovăm mai multe colibe și astfel să declanșăm o serie întreagă de acțiuni care vor revitaliza moștenirea culturală, contribuind la salvarea peisajului montan prin ecoturism și slow food, în slujba comunității.

Încurajăm apariția unei activități de ecoturism, organizate în sprijinul direct al activităților de agricultură și creșterea animalelor la colibe;

În oferta de petrecere a timpului liber la colibe, susținem continuarea activităților legate de oierit practicate de tinerii ciobani locali prin asigurarea unui venit mai mare și îmbunătățirea condițiilor de trai de la colibe.

Prin renovarea podurilor și acoperișului colibelor, dorim transformarea lor în capacități mici de cazare pentru maxim 2 familii – tradiționalul dormit în fân se va putea îmbina cu dormitul într-o cameră cu condiții îmbunătățite pe pat cu saltea, perne și pătură din fân și lână de oaie.
Restaurarea se va face cu materiale tradiționale și fără a modifica forma sau volumul construcțiilor de lemn, reprezentative pentru zonă.

Beneficiarii proiectului

Tinerii din sat și studenții

ateliere practice

Localnicii

Vrei să fii drănițer sau dulgher?

Administrația locală

model local de dezvoltare